Om mig

Konstnär Barbro Jönsson

.

  

                                     "Självet Dansar"

 


Mitt CV

 Jag börjar från början med att tala om att jag föddes i Halmstad 1935. Lämnade staden 1954 för vidareutbildning vid  Skånska Målarskolan i Malmö och sedan 1955 till Stockholm och fyra år vid Konstfackskolans avdelning för måleri. Återkom till Halmstad med stor familj 1963. Under de kommande åren ”hängde jag med” på olika samlingsutställningar såsom Höstsalongen på Halmstads Museum ett antal år, ett par gånger på Liljewalchs vårsalong liksom på vårsalongen på Charlotten-borg i Köpenhamn m.m. 

Min första egna utställning hade jag på dåvarande Stadsgalleriet i Halmstad 1975 och seda n dess har det rullat på med olika utställningar både separata och i grupp. Jag har dessutom haft förmånen att få utföra ett flertal större uppgifter i ortens olika skolor, på Länssjukhuset med en utsmyckning i tre våningsplan runt en hisstrumma samt i gångkulverten.

1986 intresserade en konstnärskollega mig för glasets möjligheter och sedan dess har jag delat min tid mellan måleri och glashantverk i fusingteknik. - Genom åren har jag arbetat och ställt ut tillsammans skulptören Jan Åberg  av och till. Gemensamt utförde vi en dekorativa utsmyckningen på Sofiebergsområdet i Halmstad under några år  i början på 1990-talet.

I februari 2009 började vi på med färdigställandet av  konstobjekten i glas och metall som ska pryda Vallås äldreboende. Alla fyra skulpturerna kom på plats samma år och har titlarna ”Antiken”, Medeltiden, Renässansen” och ”Romantiken” .

Jag har varit medlem i Halmstads Konstnärsklubb alltsedan 1967 och deltagit i en mängd tema-utställningar i deras regi, senast våren –08 med temat porträtt och –09 i en utställning med titeln Kalejdoskop där jag visar ett par av mina ”damm-grå” glas skålar bl.a.

Lite längre fram  detta år var  jag inbjuden att delta i Hallands konstförenings vårsalong såsom varande tidigare stipendiat och där visade jag olika oljemålningar med den gemensamma  titeln ”Bouppteckning”.  Våren 2011 deltog jag i den Halländska konstrundan, benämnd ”Konstliv”, för först gången med visning i min miniateljé.Under  2012 har Jan Åberg och jag ”fräschat” upp våra stora som små utsmyckningar på Sofiebergsområdet, vilka vi utförde i början på nittiotalet. Tidens tand och klimatförändringen kräver detta.

Tekniker: 

Målningar, Grafiker, Glas (Fusingtecknik) 

 

Konstnärlig utbildning: 

Skånska målarskolan Malmö. 1954 Konstfack-HKS, Stockholm 1955-1960

 

Samlingsutställningar i urval: 

Hallands höstsalong 1964-1982 Landskrona konsthall 

Borås konstmuseum Norrköpings konsthall Eskilstuna Konstmuseum Varbergs museum 

Stockholm Art Fair  

Lilievalchs vårsalong, Viskafors, Göteborg Hannover & Braunschweig, Tyskland Amalienborg, Köpenhamn 

Innsbruck & KIagenfurt,  Österike 

Hangö, Finland 

Mjellby konstgård. 

 

Separatutställningar i urval: 

Laholm Halmstad Falkenberg Varberg Kungsbacka Göteborg Örebro Ängelholm Markaryd Stockholm 

 

Offentliga uppdrag: 

Sannarpsgymnasiet Kattegattsgymnasiet Andersbergsskolan Östergårdsskolan, Vallåsskolan Daghemmet Dragonen Hallands länssjukhus, 

Konstnärlig utsmyckning i stadsdelen Sofieberg-Kärleken, samtliga i Halmstad  . 

Entre & trapphus HFAB, Halmstad. 

Vallås: äldreboende

 

Medlemskap: 

KRO och HKK 

Representerad: 

Statens konstråd Halmstads kommun Hallands landsting 

Halmstad- Varberg-Museistiftelse

Laholms teckningsmuseum Falkenbergs kommun m.fI.

Stipendier:

Hallands konstförening 1973 Statens arbetsstipendium 1981 Halmstad kommuns kulturpris 1988